Tartalom

2008. november 23., vasárnap

Premier(ek) után

Kedves Mária musicales Schönstatt csapat!


Szeretném megköszönni Mindnyájatoknak a musicalbe fektetett áldozatos munkáját, belefektetett energiáját!
Szeretnék gratulálni a bemutató előadásokon nyújtott kimagasló teljesítményetekhez!!!
Számomra a szombati nap koncentráltabb és meghittebb előadás volt, az első előadás mivolta meghatározó, Tilmann atyával, Lugitsch-csal, sok fontos vendéggel, MTV-vel, mindez pláne érthető is.

Eltekintve attól, hogy a vasárnapi produkcióban némi fáradtságot éreztem, alapvetően mind a kettő előadáson ugyanazt éltem meg: sugárzást, amely megbízható és közvetlen kommunikációt, érthető és tapasztalható figyelem-kapcsolatok sorozatából állt!
A szombati buli hosszával egyenesen arányos a vasárnapi előadás félre sikerült helyeinek száma: énekeseknek kevesebb hangereje, zenekarnak lassabb és nehézkesebb mozgása, de ez legyen elég tanulságnak. A vasárnapi előadás tán még oldottabb és szabadabb is volt, mint szombaton, ami a színpadi jelenlétet oldotta, ami láthatóan örömöt adott Nektek! Kár, hogy az átélésből ez picit visszavett.
A szombati premierben az énekesek (szólisták, kórus egyaránt) hangotokat szerintem hihetetlen csúcsra vittétek föl, korábban addig sosem hallható, érthető szöveggel! Gratulálok és nagyon örülök!

Mindkét alkalommal ének-zenekar tökéletesen egymásba simult és jól illeszkedett!
És ami még jobb: szereplőkön és zenekaron egyaránt azt láttam, hogy élvezitek!

Öröm volt nézni, mindenki mennyire lelkes és figyelmes, mennyire nyitott szívvel, szemmel, füllel volt jelen és volt benne a darabban teljes átéléssel. Majdhogynem mindenkiről személyre szólóan tudnék valamit írni, hogyan játszott és tette a dolgát, hogy mikor néztem vele össze, mikor találkozott tekintetünk egy röpke zenei frázis kapcsán, egy levegővételkor, egy szó, egy hang, egy belépés idején, egy tánclépéskor, egy hajlításnál, egy fordulás alatt...
Higgyétek el, ezek rám is hatottak, egyszerűen egymást vitték, hajtották. Néha különös pörgést éreztem e tekintetben is a narrátorok a színpadiak serege és a zenekar erői között.
Értelmes figyelmeteket mindig mosoly követett. Volt, akivel egy-egy összenézést követő szakasz után ismét összepillantottam azért, hogy megköszönjük egymásnak a figyelmet és nyugtázzuk: "minden rendben volt, köszi!"

Sugárzott Belőletek minden, amire Rozi tanított Titeket ("Támassz!", "Nyisd ki a szád!"), amire Benjamin mester tanított Titeket ("Figyelj oda, mert különben nem, fogod tudni!") és Matyi rendezése, összeszedettsége, figyelemre, fegyelemre intése ("Vedd komolyan!"). Ezért volt teljes a darab és az előadásotok!!! A mű fényét pedig csak tovább emelték a szép díszletek, elemek, tárgyak, az egyszerű ám színes jelmezek kavalkádja, a sok jól kitalált fény és a hangosítás.
Köszönjük Erikának a szervezést, Julcsinak és Katinak a logot, ami szuper!!!, Orsinak a szövegkönyvet!

A vezénylés pedig leírhatatlanul és elmondhatatlanul boldoggá tett! Számomra az igazi debütálás szombaton történt (vagy Zánkán? Már nem is tudom... :-D ), az volt életem első karmesteri munkája!
Életem egyik legnagyobb állomása volt, amin jelen volt édesapám és a zeneakadémiai fuvolaprofesszorom és felesége is!

Köszönöm Nektek ezt a csodálatos élményt,
köszönöm az együttműködést,
köszönöm, hogy együtt dolgozhattam Veletek a MÁRIA musicalen!

Gratulálok Mindenkinek és ha szeretnétek folytatást, akkor írjátok meg nyugodtan!
:)

Márk
karmester úrfi :)

Nincsenek megjegyzések: